Markedsløjer og liv i historien på den gamle herregård
I 2016 er det 575 år siden, et voldsomt opgør mellem bønder og overklasse fandt sted lige midt i Han Herred, og det markeres 3.-4. juni med et stort og festligt folkeligt arrangement på herregården Aagaard ved Fjerritslev
Lørdag 4. juni bliver der igen et mylder af liv som i gamle dage på herregården Aagaard ved Fjerritslev.
I århundreder var Aagaard hjemsted for en af Danmarks betydeligste adelsslægter, Gyldenstjernerne, efterfulgt af en række initiativrige godsejere såsom jægermester C.E. Roulund. Men i de sidste årtier har gården gemt sig lidt anonymt mellem træerne ved hovedvejskrydset i byens sydlige udkant, og for mange er Aagaards dramatiske historie et temmelig ukendt kapitel.
»Festen på Aagaard 2016« er overskriften for et stort folkeligt arrangement, som dels skal markere 575-året for en af danmarkshistoriens blodigste borgerkrige, det nordjyske bondeoprør i 1441, og dels skal danne rammen om den officielle indvielse af to nye vandrespor omkring herregården.
Som den centrale festplads er valgt det rektangulære område, der ligger omgivet af voldgrave lige inden for hegnet ved parkeringspladsen langs Aggersundvej. På modsatte side af indkørslen til de to nuværende udgaver af Aagaard – henholdsvis hovedgård og avlsgård – ligger to store høje, som var hjemsted for den oprindelige middelalderborg, der blev brændt ned under bondeoprøret, men genopbygget i flere udgaver.
Festlighederne begynder allerede fredag 3. juni kl. 12.30, hvor borgmester Mogens Gade indvier sporene, der er blevet etablereret i et nært samarbejde mellem lodsejerne Kim Jensen og Valdemar Møller, Jammerbugt Kommune og Nordjyllands Historiske Museum som led i projekt »Fælles om Fortiden«.
En række skoleklasser forventes at deltage i indvielsen. Herunder vil elever fra Ørebroskolen med musiklærer Kaj Pries i spidsen medvirke med sang, og den gamle folkevise om »Slaget ved Sankt Jørgens Bjerg 1441« vil på ny komme frem i lyset.
I løbet af eftermiddagen bliver der historiefortælling i børnehøjde, guidede ture langs de nye spor og forskellige aktiviteter på festpladsen.
Der planlægges også en cykeludflugt som en »Kend din egn«-tur rundt til en række historiske steder med tilknytning til bondeoprøret og adelsslægten Gyldenstjernerne på Aagaard.
Lørdag 4. juni bliver arrangementets højdepunkt. Festlighederne indledes i Fjerritslev midtby, hvor de handlende har hejst byens flagallé og inviterer til »carwalk«, som er en kombination af modeshow og præsentation af de nyeste bilmodeller. Opvisningen krydres med historiske indslag, som reklamerer for eftermiddagens markedsaktiviteter på Aagaard, ligesom Fjerritslev Bryggeri- og Egnsmuseum holder åbent med en udstilling af interiør fra den gamle herregård.
På festpladsen ved Aagaard vil der være opstillet et stort telt, hvor der eftermiddagen igennem serveres en lækker menu til en pris, så alle kan være med, og der er selvfølgelig også sørget for musikalske indslag. På storskærm vises tv-optagelser fra forestillingen »Festen på Aagaard 1496«, som Teaterforeningen Skovspillene opførte under åben himmel ved Jægerum Sø i sommeren 2015.
Omkring teltet opstilles en stribe boder, hvor publikum kan opleve kunst og kunsthåndværk, arbejdende værksteder og opvisninger, ligesom der er mulighed for at smage på gode lokale produkter.
Kunstneren Piet Pedersen er blandt de medvirkende kunstnere, og han har givet tilsagn om at stå og male et stort billede af bondeoprøret, alt imens markedsgæsterne kigger ham over skulderen.
Kim Jensen åbner i festens anledning dørene til »Gammel Aagaard«, der er opført i midten af 1700-tallet, hvor det var slut med middelalderborgene, og dermed er en af Fjerritslev-egnens ældste bygninger.
I hovedbygningens stuer vil der være udstillinger, der fortæller historie om Aagaard og dens ejere og tjenestefolk gennem tiden, og Kim Jensen benytter anledningen til at efterlyse personlige beretninger og gamle billeder fra folk, hvis familiemedlemmer i tidligere generationer har haft tilknytning til herregården.
I initiativgruppen arbejdes også med at arrangere gøgleri og opstilling af en vognborg i stil med bøndernes forsvarsværk i 1441, ligesom historiefortælling langs vandresporene bliver en vigtig del af lørdagens program.
I øvrigt er »Festen på Aagaard 2016« anledning til at præsentere en ny bog af forfatteren Bodil Hansen, Ørslevkloster, der er født og opvokset på Fjerritslev Vestergaard, en anden af egnens betydeligste gårde. Endvidere kan der købes ældre årgange af Han Herred Bogen med beretninger om Aagaard, og bogen »Slaget ved Sankt Jørgens Bjerg« med tegninger af Poul Eje vil ligeledes være til salg.
Sidst på eftermiddagen, hvor markedsløjerne ebber ud, vil der være åbent i Kettrup Kirke, som Gyldenstjernerne på Aagaard har sat deres tydelige præg på. Kl. 16.00 er der en kort sangandagt arrangeret over middelalderens traditioner – dvs. mands- og kvindeside, sang uden orgel og gudstjenestelige led på latin. Bagefter vil der blive fortalt om kirken og dens historie.