Aftenudflugt til Øland med fortælling og sang

til .

Årets Kend din egn-udflugt, som traditionen tro arrangeres af Lokalhistorisk Samvirke for Han Herred, finder sted onsdag 12. august og går denne gang til Øland, som engang var en ø i Limfjorden

Befolkningen kalder fortsat sig selv for øboer, men det betyder langt fra, at der er tale om et lukket og isoleret samfund. Tværtimod er øboerne et åbent og engageret folkefærd, som yderst gerne tager imod gæster og med glæde fortæller om deres egn og historie. Ikke mindst om, hvordan det ved at samle alle gode kræfter i lokalsamfundet lykkes at skabe en mangfoldighed af aktiviteter til glæde for store som små.

Udflugten foregår i private biler, og arrangørerne opfordrer til, at man fra de øvrige egne af Han Herred forsøger at fylde bilerne op.

Mødestedet er Oxholm Mølle kl. 19. Møllen ligger højt på en bakke med en fantastisk udsigt over Limfjorden og til det nærliggende Oxholm Gods, som også omfatter en af landets ganske få privatejede kirker. Bente Kristensen fra Øland Lokalhistoriske Sognegruppe fortæller og viser rundt i og omkring møllen, som er en smuk rekonstruktion af den oprindelige mølle, der nedbrændte i 2004.

Derefter fortsættes til Øland Medborgerhus, som er indrettet i den nedlagte Øland Skole. I løbet af de fire år, der er gået siden nedlæggelsen, har øboerne skabt sig et yderst velfungerende samlingssted, hvor stort set alle foreninger i området er involveret, og hvor der er liv og aktivitet hele ugen igennem.

Der er åbent hus i alle lokaler denne aften, således at man kan se og høre om alt fra modeljernbane til foto, malerier og lokalhistoriske effekter. En god del af husets ildsjæle vil være til stede for at fortælle og vise rundt.

I forbindelse med kaffen, som nydes i husets nyindrettede og lyse fællessal, bliver der lejlighed til at synge efter Han Herred Sangbogen – herunder naturligvis Øland-sangen – ligesom tidligere lokalredaktør H.C. Nielsen vil berette om Øland under besættelsen 1940-45.

Alle fra øst og vest i Han Herred er velkomne, og forhåndstilmelding er ikke nødvendig.