Nordjysk kvalitetsfisk skal lanceres i hovedstaden

til .

Kutteren »HM 800 Jammerbugt« bliver onsdag 18. juni omdrejningspunkt for en event, der skal introducere københavnerne for smagen af dagfrisk fisk fra Thorupstrand

Bæredygtig fisk fra Jammerbugten skal gøres kendt i hele hovedstadsområdet, og derfor har Thorupstrand Kystfiskerlaug allieret sig med foreningen Udvikling Han Herred, Jammerbugt Kommune, Københavns Fødevarefællesskab, Verdensnaturfonden (WWF) og Merkur Andelskasse om et stort fremstød under overskriften »Fri Fisk«.

Det sker onsdag 18. juni, hvor smagen af dagfrisk fisk fra Thorupstrand vil brede sig på de københavnske middagsborde og ved kutteren »HM 800 Jammerbugt«, der ligger fortøjet ved Havnegade nær Nyhavn.

Til fremstødet er der indkøbt et helt tons rødspætter, som onsdag eftermiddag uddeles gratis på centrale steder i hovedstaden, herunder Vesterbro Torv, Nørrebros Runddel og Trianglen på Østerbro. Der er ligeledes mulighed for at få »fri fisk« på kajen ved kutteren.

For at inspirere til at spise den nordjyske kvalitetsfisk, der til daglig sælges i fiskebutikken om bord på kutteren, er der truffet aftale med Svinkløv Badehotels kok Kenneth Hansen, som fra kl. 16 vil stå på kajen og grille rødspætter. Også en række Thorupstrand-fiskere deltager i eventen.

– Det skulle også gerne inspirere københavnerne til at besøge Han Herred, hvor fisken kommer fra, og få sig en autentisk smagsoplevelse på vore gode, lokale hoteller og restauranter, fortæller bogtrykker Peter Eigenbroth, der er formand for foreningen Udvikling Han Herred.

– Vi er meget glade for samarbejdet med Verdensnaturfonden, som hermed blåstempler kystfiskeriet ved Thorupstrand som både skånsomt og bæredygtigt. Thorupstrand er landets eneste aktive kystlandingsplads for erhvervsfiskere, og det er samtidig en stor turistattraktion, da bådene trækkes op direkte på stranden, tilføjer han.

Det er i øvrigt hensigten, at kutteren »HM 800 Jammerbugt« skal fungere som en mini-ambassade for Jammerbugt Kommune i København, idet der i skibets forrum indrettes en udstilling, der fortæller om det skånsomme nordjyske kystfiskeri, ligesom der vil være forskellig turistinformation tilgængelig.

Hjemmesiden Thorupstrandfisk.dk præsenterer de lokale fiskere med navn og foto. Desuden fortælles indgående om fiskernes bæredygtige fangstmetoder, og hvilke fiskearter der går i garnene. Ud over traditionel fisk som torsk, skrubber og rødspætter kan man i butikken om bord på kutteren lade sig friste af pighvar, slethvar, havkat, vildlaks, havtaske, hummer, multe, kulmule, sej, fjæsing, knurhane, rokke, søtunge, krabbeklør og muslinger – herunder røgvarer – alt afhængig af årstiden.